The Intergalactic Retrogaming Museum!

Want to discuss retrogaming? Forumet för alla gamla retro nostalgiker, som jag själv!
 
HemPortalliVanliga frågorSökBli medlemMedlemslistaAnvändargrupperLogga in

Dela
 

 Att vara demon besatt

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Starflower

Starflower

Antal inlägg : 154
Registration date : 07-10-07

Att vara demon besatt Empty
InläggRubrik: Att vara demon besatt   Att vara demon besatt Icon_minitimefre okt 19, 2007 4:45 pm

Besatthet" - eller fångad i en arketyp

När det finns en själ per kropp så anses man inte besatt. När det finns fler än en själ per kropp och ingen av dom är dominerande - eller - det finns ingen klar indikation på vilken själ är dominant framträdande för kroppen utan det framträder olika personligheter vid olika tidpunkter. Dessa personligheter är - oftast - väsenskilda från varanda så till vida att dom är väldigt lätt att skilja åt men lika så till vida att dom tillhör samma kategori. Intelligenta själar, barnsliga, dumma, elaka etc.

Fler än två själar i samma kropp är fullt möjligt men oftast till besvär för varandra och värdkroppen/själen.
normal

Besatthet är inget nytt i religionens historia.

Jesus drev ut onda andar.
Hur kom andarna att besätta människan?

ref:

Modern medvetandeforskning har visat att besatthet varken är någon mystisk ockult företeelse, eller en produkt av skrock. En del upplevelser och fenomen som kan uppträda under en andlig-psykisk utvecklingsprocess eller kris, kan i vissa fall till stor del likna det som under historien beskrivits som att vara 'besatt'. Moderna forskare som studerat denna företeelse är exempelvis psykologen Edith Fiore och psykiatern Stanislav Grof (se boktips). Sådana upplevelser kan även i sig utlösa andligt-psykiska kriser.

I mildare former kan besatthet yttra sig som oförklarliga önskningar, behov och handlingar man kan tro är ens egna men som inte överensstämmer med individens medvetna vilja eller personlighet. Detta kan tolkas som att en ande har tagit personen i besittning och agerar ut sina behov och önskningar genom honom eller henne, alternativt att personen är fångad i transpersonella eller arketypiska energier som inte kan hanteras av personligheten.

I de mer extrema fallen kan besatthet yttra sig som ofrivilliga kroppsrörelser och förvridna ansiktsuttryck, förändrad röst och röstläge och liknande, och mycket starkt förändrad personlighet. Inte sällan rör det sig om uttryck av stark vrede eller hat, och i vissa fall till och med ondska. Man kan tolka företeelsen som att en så kallad osalig, negativt inställd ande har tagit över en persons kropp, eller att starka arketypiska krafter tillfälligt överskuggar individens personlighet. Hur man än tolkar företeelsen, finns vissa beprövade och fungerade sätt att handskas med den.

Edith Fiore har beskrivit vissa framträdande symtom vid den här arten av problem av mildare slag (observera att inget av dem i sig tyder på besatthet):

~ Låg energinivå

~ Personlighetsförändringar och/eller känslosvängningar

~ Inre röst eller röster som talar till en

~ Missbruk av droger, inklusive alkohol

~ Impulsivt beteende

~ Minnessvårigheter

~ Dålig koncentrationsförmåga

~ Plötsliga attacker av ångest eller depression

~ Plötsliga fysiska problem utan någon uppenbar orsak

~ Känslomässiga och/eller fysiska reaktioner på att läsa eller höra om företeelsen, exempelvis denna text

I de mindre extrema fallen kan man hantera besatthet på ett vanligt terapeutiskt sätt, företrädesvis under ett avslappnat medvetandetillstånd eller hypnos, men med den skillnaden att man i första hand behandlar den besättande anden. Man kommunicerar med den aktuella energin som en verklig varelse, och talar om för den att den bör sluta besvära personen i fråga. I vissa fall kan en längre terapeutisk process behövas, beroende på andens eller den psykiska energistrukturens egenskaper.

Det kan t ex. visa sig att energin förmedlar att den är en människa som dött, men inte insett eller velat acceptera att den förlorat sin fysiska kropp. Eller så kanske den beskriver missriktad omtanke som blir till besvär för den levande personen, som har känt anden i livet. Hur man är tolkar företeelsen, tycks det terapeutiska förhållningssättet att direkt kommunicera med anden eller energin fungera, eftersom den just då överskuggar resten av individens personlighet.

I de mer extrema fallen eller när den aktuella energin är starkt negativ, kan en experientiell (upplevelsebaserad) metod vara till hjälp. Den besättande energin kan då tillåtas att ta sig sitt fulla uttryck, leva ut i en trygg och säker omgivning, vilket leder till att den löses upp eller integreras, eller att anden försvinner, beroende på hur man tolkar företeelsen.
Till överst på sidan Gå ner
Användarens profil
 
Att vara demon besatt
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
The Intergalactic Retrogaming Museum! :: Allmänna Diskussioner :: Humorhörnan! :: Religion!-
Hoppa till: