The Intergalactic Retrogaming Museum!

Want to discuss retrogaming? Forumet för alla gamla retro nostalgiker, som jag själv!
 
HemPortalliVanliga frågorSökBli medlemMedlemslistaAnvändargrupperLogga in

Dela
 

 Vilka är Yezideerna?

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Starflower

Starflower

Antal inlägg : 154
Registration date : 07-10-07

Vilka är Yezideerna? Empty
InläggRubrik: Vilka är Yezideerna?   Vilka är Yezideerna? Icon_minitimemån okt 08, 2007 4:49 pm

Dasiner YEZIDERNA

Jezidism, jezidendom eller yazidism är en kurdisk religion, vars anhängare kallas jezider, jezidi eller yazidier (på engelska Yazidi; på kurdiska Êzidî). Yesiderna hör till den minsta av yazdanismens tre grenar. I Kurdistan är enligt en källa fortfarande uppåt en tredjedel av befolkningen yazdanister. De andra två större grenarna är alevism och yarsanism, vilka skiljer sig från yezidism genom att tillåta islamisk så kallad taqqiyya (förställning). De tre grenarna är geografiskt splittrade med få gemensamma kontakter. Yeziderna är numera koncentrerade till de syriska och irakiska delarna av Kurdistan, Azerbajdzjan och Tyskland.

Yazdanismen har sitt ursprung i fornkurdisk mytologi och gudalära, vilken är besläktad med gammal iransk religion och med den vediska hinduismen. Under knappt fyratusen år har man sedermera upptagit element från zoroastrianismen, manikeismen, gnosticismen, judendom, kristendom samt islam, till en synkretistisk religion som skiljer sig fundamentalt från de monoteistiska religioner som ofta dominerat Anatolien och Zagrosbergen.

Jezidernas eget namn på sig själva är dasiner, och de uppskattas vara omkring 500 000 till antalet. De utgör den enda kända religion vars huvudgud framställs som en fågel, närmare bestämt en påfågel vid namn Malak Ta'us, vilken anses ha värpt världsalltet som ett kosmiskt ägg. Därefter grät han under 7 000 år, vilket släckte helvetets eldar. Deras profet är schejk Adii Ibn Mustafa, som runt 1162 genomförde radikala reformer av religionen. Jezidernas viktigaste ritual är en årlig, sex dagar lång pilgrimsfärd till schejk Adii Ibn Mustafas grav i Lalish, norr om irakiska Mosul.

Jeziderna tar inte emot konvertiter och gifter inte in sig i icke-jezidiska kurdiska klaner. De är huvudsakligen monogama. De döper sina nyfödda och praktiserar ofta omskärelse, även om det senare inte är ett religiöst krav. De anser inte fläskkött orent, men tron förbjuder dem däremot att äta sallad eller limabönor. De ber i riktning mot polstjärnan.

När Kurdistan hamnade under muslimsk överhöghet, tolkades jezidernas religion i det mest välvilliga fallet som ängladyrkan, och de ansågs inte vara dhimmi al-khitab (ett "bokens folk"), vilket de i allmänhet fortfarande inte anses vara. Detta och att de aldrig utgett sig för att vara muslimer genom att tillämpa taqqiyya har bidragit till att göra jeziderna missförstådda och sårbara för återkommande förföljelser på religiös grund. De har till och med utpekats som djävulsdyrkare. De själva menar att Lucifer är densamme som Malak Ta'us, en av de goda ärkeänglarna. Senaste stora förföljelsen inträffade 1910, då jezider över hela Kurdistan utsattes för massmord av fientliga grannfolk.

Feleknas Uca [1] är väldens för närvarande enda jezidiska parlamentariker. Hon sitter i EU-parlamentetet för tyska SDP.

En annan religiös inriktning med betydande kurdisk karaktär är anhängarna av den sufiska sekten Ahl-e Haqq.
Till överst på sidan Gå ner
Användarens profil
 
Vilka är Yezideerna?
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
The Intergalactic Retrogaming Museum! :: Allmänna Diskussioner :: Humorhörnan! :: Religion!-
Hoppa till: