om hinduism
Grundläggande drag
Brahma enligt hinduerna är världssjälen. Maya är universum som skapats av Brahma och Brahma är själva verkligheten. Utan Brahma finns ingenting. Brahma är allt och utan honom finns alltså ingenting.
Maya kan därför inte heller finnas utan Brahman. Enligt hinduismen så skapas universum om på nytt som i en cirkel, de är alltså oändligt.
Fast innan det skapats på nytt så tar det tid för att det tar en väldigt lång tid för Maya att skapas om igen. Brahma finns i allt och han finns även i alla människor.
Enligt hinduisk tro har varje människa en själ. Brahma är en del av själen. I deras syn på tron går själen vidare till en annan varelse när man dör. Hinduerna kallar det för själavandring eller återfödelse. En förklaring på detta står i en av hinduismens mest lästa bok Bhagavadgita och där står det: ”Liksom en människa lägger av slitna kläder och tar på nya, så lägger själen av den slitna kroppen och går så in i nya kroppar.” Efter döden så fortsätter själen att vandra runt till olika varelser ända tills man får en god karma så att själen blir fri och kan nå slutmålet moksha. När man uppnår moksha så återförenas själen med Brahma. Genom god karma når du ditt mål fortare men om du däremot har dålig karma har du en lång väg att gå för att uppnå moksha. För att få god karma så ska man visa omtanke och kärlek för både människor och andra varelser. Dålig karma får du genom att skada eller vara elak mot någon annan levande varelse. Tron på karmas lag har gjort så att indierna har delats upp i olika kaster. Kaster är ett annat ord för olika samhällsgrupper. Om man lever i en hög kast, ett rikt liv d.v.s. så har man levt ett bra liv i det tidigare. Om man däremot är fattig och tillhör ett lägre kast så har man levt på fel sätt i sitt tidigare liv och därför han man en väldigt låg karma. Det är därför väldigt orättvist i det hinduiska samhället. Folk ser ner på de med lägra kast för att de har varit ”dumma” i sitt förra liv eftersom de lever ett fattigt/dåligt liv nu.
Även fast de kanske är hur snälla som helst så ser folk ner på de ändå eftersom de lever ett sämre liv och därför måste de ha syndat i sitt förra liv.
Religiösa skrifter
År 1500 f.kr erövrades norra Indien av ett folkslag som kallas för arier.
Av detta blev indiernas och ariernas religion blandad och språket blev förändrat till något som nu kallas för sanskrit. De ursprungliga religiösa skrifterna är skrivna på sanskrit. Mellan åren 1500 till 500 f.kr så skapades religiösa skrifter som kallas för Veda. Av de vediska skrifterna uppkom andra religiösa skrifter som Upanishaderna. Det är spekulationer och förklaringar om Vedaböckerna. I de gamla texterna står det om läran om Brahman. Vedaskrifterna spelar en väldans stor roll idag.
Levnadsregler/etik
Enligt hinduerna så är kon, apan och myran våra släktingar. Alla levande varelser hör samman och allt liv är heligt. Det är därför hindun inte äter kött utan de flesta är vegetarianer. Vissa som lever i ett lågt kast äter kött ibland. Hinduismen sägs vara flera religioner eftersom i olika delar av Indien dyrkar människor olika gudar och ger olika svar på vad som är rätt liv och vilken lära som är den rätta. Men vem som helst är inte hindu utan en lärd munk sa så här en gång:
- Hindu är den som är född i en kast, tror på själavandring och försöker följa de gamla heliga skrifterna.
Hinduer tycker inte att människan bör:
§ Äta kött
§ Dricka alkohol (i de flesta indiska delstater finns det alkoholförbud)
§ Ljuga
§ Stjäla
§ Skada eller döda något levande
Det en hindu däremot bör göra är:
§ Offra och be till gudarna
§ Delta i religiösa fester och riter
§ Lyda föräldrar och visa respekt för ålderdom och visdom
§ Vara hjälpsam och solidarisk mot andra, särskilt mot de inom samma familj och kast
Riter (sed) och högtider
Alla viktiga tillfällen i en människas liv firas med olika högtider inom hinduismen. Till alla högtider så finns det olika riter. En hindu utför även religiösa riter och ceremonier flera gånger om dagen. I många hinduiska hem finns det även ett litet altare med statyer och gudabilder. Familjerna brukar sitta där tillsammans där de tänder rökelse och ljus, sjunger och ber. För vissa hinduer är bönen det viktigaste och många brukar be en och samma bön flera gånger om dagen. För att bli av med rädsla eller för att känna sig trygg finns det olika verser, mantran, som man kan upprepa.
Några speciella högtider under en människas liv är dop, bröllop och begravning. Till dessa högtider hör även speciella riter.
Det finns många orter som har egna speciella högtider med riter som inte firas någon annanstans. Men det finns även andra högtider som firas av nästan alla indier. Divali är en mycket viktig högtid för hinduerna och firas av de flesta indier. Det är en ljushögtid. Divali är en förkortning på Deepavali som betyder en rad med ljus. Under festen så tänder man ljus och om man även bor nära en sjö t.ex. så sätter man ut flytande oljelampor. Festen hålls i fyra dagar och under varje dag så tänder man nya ljus. Templen blir nästan fulla för att fler besöker de och hemma hos hinduerna hålls det fester och man ger presenter till varandra.
Några andra hinduiska högtider som även har olika seder är Holifesten, som firas till minne av Krishna och Dashahra som firas till guden Ramas ära.
Holifesten firas under våren. Det tänds då en stor eld i alla byar. Man vandrar sedan runt elden med aska stryket i pannan för att få tur under det kommande året. Ungdomar brukar dra omkring med färgpulver eller färgat vatten som de sedan kastar på varandra. Under festen brukar gatorna vara fulla med karnevalståg. Det är till minne av Krishna som hittade på massa rackartyg i sin ungdom som man firar denna högtid.
Dashahra är en högtid som firas till guden Ramas ära och den pågår under tio dagar. Under denna högtid förekommer dramatiska skådespel ur Ramayana. Högtiden firas också till ära åt gudinnan Durga på andra håll. Högtiden avlutas genom att festklädda hinduer skjuter ut en flotte i ett vattendrag med en staty av gudinnan.
Grundare
Det finns egentligen ingen grundare till hinduismen utan den blev till på det här sättet: Dravider ett folkslag med mörk hudfärg, befolkade Indien för flera tusen år sedan. Draviderna dyrkade guden Shiva. Men för ca 3500 år sedan så trängde sig arier, som var ett krigarfolk som var ljushyade, sig in i norra delen av Indien. Arierna dyrkade guden Shiva. De tog ett övertag över draviderna. Deras religion blandades så småningom och det utvecklade hinduismen. Det är den äldsta religionen som fortfarande lever kvar idag.
Gudar
Inom hinduismen finns det flera tusentals gudar/gudinnor men jag har nämnt de tre vikigaste. Brahma, Vishnu och Shiva skapar en treenighet som ansvarar för skapelsen.
Brahma är skaparen över alla levande varelser inom hinduismen. Brahma är världssjälen, allting. Han blir nästan aldrig tillbedd och det byggs heller inga tempel åt honom. Fast han är ändå känd bland alla indier.
Brahma är en gud med fyra huvuden och fyra armar och i sina händer håller han de heliga Vedaböckerna. De fyra armarna kännetecknar de fyra väderstrecken. Man känner lätt igen Brahma med hjälp av de fyra huvudena.
Vishnu är betraktad som den främsta guden av de alla. Han har även många som tillber honom. Han anses vara kärleksfull och vänlig.
Vishnu är omtalad för att ha haft tio stycken inkarnationer på jorden.
Många anser att det är Vishnu som är världssjälen, att det är han som är Gud.
Han är även upprätthållaren som kontrollerar alla människors öde.
Vishnu brukar avbildas med en gyllene klubba en hand och i en annan så håller han i en lotusblomma och i en tredje så håller han i en snäcka som används som trumpen och i den fjärde handen så håller han i båge/svärd (olika på olika bilder). I pannan har han ett märke i pannan som har formen av ett U.
Om du blir medlem och loggar in så slipper du reklamen!
Shiva är en mycket sträng och allvarlig gud. Men han är väldigt populär han med. Shiva är dödens, förintelsens och fruktbarhetens gud. Han är livet och döden och han symboliserar både det onda och det goda. Han kan alltså skapa liv med också förgöra liv. Det sägs att Shiva kan förstöra världen och göra plats åt andra världar och när han dansar så skapar han om universum. De hinduer som dyrkar Shiva är oftast de som har lämnat sitt vanliga liv och valt att leva i fattigdom och askes. Shiva har ett färddjur, tjuren Nadin, som finns avbildad på han kultplatser. Shiva är grå/blå, halvnaken och i hans panna finns hans tredje öga.
Gudstjänstlokal och ledare
Hinduerna har ett tempel som motsvarar vad vi svenskar har kyrkan till. Men många hinduer har även egna altare i sina hem där de ber till gudarna. De offrar även saker där som t.ex. blommor och kokosnötter.
Den som leder ceremonin inom hinduismen kallas för brahman och är präst.
Symboler
För hinduer så är kon ett heligt djur. Det är även en symbol för de. Alla djur är heliga för hinduerna men kon är mycket helig och det är en oerhörd synd att döda en ko eller äta av den. Kon är en gudasymbol som symboliserar moderlighet och ömhet. En annan symbol som är viktig inom hinduismen är Aum. Aum är Vedaböckerna heligaste stavelse. Ordet Aum använder hinduerna dagligen för att de startar och avslutar sina böner med det ordet. Varje bokstav i ordet aum står för en gud. A för Brahma, U för Vishnu och M för Shiva och det är de tre som är de tre viktigaste gudarna inom hinduismen. Floden Ganges är också en mycket viktig symbol inom hinduismen. Ganges anses vara gudarnas gåva till människorna. Och vattnet tycks ha en gudomlig kraft. Fler än 50 000 människor brukar bada i floden dagligen. De dricker även av vattnet som är oerhört smutsigt. Hinduerna säger att floden kanske ser smutsig ut men egentligen är den renare än källvattnet uppe i bergen.